Tom & Thomas - Telegraaf 17 January 2002


Last Update: 26 January 2002

Highlighted Dutch text below translated by Gerda Seinhorst

A nice coup is also the lead part for Sean Bean as Thomas's foster father. The sturdy Brit got known as an adversary of Bond in 'GoldenEye' and of Harrison Ford in 'Patriot Games'. On his résumé for this year 'Tom & Thomas' stands proudly next to 'Don't say a Word" (opposite Michael Douglas) and 'The Lord of the Rings'.

"Just a matter of coolly sending off your script", she [Esme] says. "Just like I did to Monique van der Ven for 'Long Live the Queen'. And it feels like a compliment indeed, if someone like that thereupon rings you to make an appointment. You all have to believe in the story you're going to tell. Because if you don't, you'd better not count on it that the public later will."

After the quiet, dreamy mood of 'Long Live the Queen' the action in 'Tom & Thomas' was a new experience for the partner of the specialist in spectacular scenes, Dick Maas. "I like to work with actors, but it was a nice change just to collect the necessary action shots for the chase in the department store. Everyone just sprints in the direction you want them to. Nobody wants to know why he has to go left or right."


Spanning rond première 'Tom en Thomas'
door Eric Koch

AMSTERDAM - 't Zijn spannende dagen voor Esmé Lammers. Twee bevallingen wachten haar. Of de regisseuse bij allebei aanwezig kan zijn is nog maar de vraag. Minder voorspelbaar dan de premièredatum van haar 'Tom en Thomas' (volgende week) is de komst van haar tweede baby. Een jongetje, weet de aanstaande moeder. Het zou passend zijn als het ventje nog even wacht met zijn geboorte en samen met zijn moeder aanwezig is bij de presentatie van zijn twee filmbroertjes, die gelijk met hem gestalte kregen.

Dubbele bevalling voor Esmé Lammers

Een mooie manier voor de aanstaande boreling om tijdens de galapremière van 'Tom en Thomas' binnen te glippen, want hij zou voor de tweede film van Esmé Lammers nog jaren te jong zijn geweest. "Veel te spannend", lacht zijn moeder. Haar avontuurlijke film is weliswaar goedgekeurd voor zes jaar en ouder (meekijken van ouders gewenst), maar met een ontvoering en achtervolgingen door bloeddorstige schurken verschilt Esmé's tweede film dag en nacht met haar lieve, sprookjesachtige eersteling 'Lang leve de koningin'.

Is het toevallig dat die film samenviel met de geboorte van haar eerste kind, een meisje? "Jongens rennen en stoeien, meisjes niet", vergelijkt Lammers haar beide (geestes-)kinderen. Bij haar zelf gaan beide karaktertrekken hand in hand. Kenmerkend voor Tweelingen, waarvan de twee jonge hoofdpersonen in 'Tom en Thomas' afspiegelingen zijn. "Net als Thomas was ik rustig en een beetje introvert. Tom keek om de hoek als ik wegdroomde in spannende jongensboeken als 'De Kameleon' en 'Pim Pandoer'. Zo'n sfeer heb ik willen oproepen in mijn nieuwe film." Ze lacht. "Als klein meisje had ik waarschijnlijk angstig naar 'Tom en Thomas' gekeken, heerlijk veilig weggedoken in de kussens van m'n stoel."

Gedachtesprongetje
Die dubbelheid komt bij Esmé Lammers telkens weer terug. De kleindochter van schaaklegende Max Euwe studeerde wis- en natuurkunde, maar koos daarna voor het avontuur van filmmaken. "Ik hield van orde scheppen. Logisch naar een conclusie toewerken. Quod Erat Demonstrandum - aldus is aangetoond. Maar wat ik miste was de mogelijkheid om interessante gedachtesprongetjes te maken, om vervolgens weer op de hoofdlijn terecht te komen. Dat doe ik nu als ik verhalen schrijf."

"Verhalen zijn denkexperimenten. Met uiteindelijk toch weer een bewijsvoering. Wat gebeurt er, dacht ik, als je tweelingen kort na de geboorte uit elkaar haalt? Dan zullen ze elkaar onbewust missen en met elkaar meeleven. En elkaar wellicht, zoals bij Tom en Thomas, weer vinden. En als dat laatste niet realistisch is", glimlacht Esmé, "dan beschouw ik het maar als een filmwaarheid. In de bioscoop hoort een happy end."

Voor het overige probeert Lammers in haar film dicht bij de werkelijkheid te blijven. "Alleen de boeven zijn een beetje uitvergroot. Niet eens zozeer in de originele Engelse versie, maar de Nederlandse nasynchronisatie is onwillekeurig iets kinderlijker geworden. Vind ik niet erg, want het is al eng zat. Al toon ik weinig geweld. De suggestie moet genoeg zijn. Zeker bij een jeugdfilm moet je afwegen wat je kunt laten zien. Je zoekt altijd naar een balans. Net als bij de opbouw van het verhaal. Spannend beginnen, dan zit je er meteen middenin, vervolgens de teugels iets laten vieren, wat humor en dan de kijker weer bij het nekvel pakken."

Haar keuze voor Engels als voertaal is ingegeven door motieven van internationale verkoopbaarheid, maar Londen is ook de mythische achtergrond van de geliefde verhalen van Dickens en een Lammers-favoriet als 'Mary Poppins'. Ze is er trots op dat haar film er in kersttooi duurder uitziet dan het budget aangaf. Een mooie coup is ook een hoofdrol voor Sean Bean, als (pleeg-)vader van Thomas. De stevige Brit werd bekend als tegenstander van Bond in 'Golden Eye' en van Harrison Ford in 'Patriot Games'. Op zijn staatje van dit jaar prijkt 'Tom en Thomas' trots naast 'Don't say a word' (tegenover Michael Douglas) en 'The Lord of the Rings'.

"Een kwestie van brutaalweg je scenario opsturen", vertelt ze. "Net als indertijd naar Monique van de Ven bij 'Lang leve de koningin'. Als zo iemand je vervolgens opbelt om een afspraak te maken, ervaar je dat als een mooi compliment. Je moet met z'n allen geloven in het verhaal dat je gaat vertellen. Want als jíj dat al niet doet, hoef je er niet op te rekenen dat het publiek dat later wél doet."

Na de ingetogen dromerige sfeer van 'Lang leve de koningin' was de actie in 'Tom en Thomas' een interessante nieuwe ervaring voor de levensgezellin van spektakelspecialist Dick Maas. "Ik werk graag met acteurs, maar het is ook wel eens plezierig om bij zo'n achtervolging in het warenhuis simpelweg de noodzakelijke technische shots te verzamelen. Iedereen sprint gewoon de kant op die jij aangeeft. Niemand die van je wil weten waaróm hij links- of rechtsaf moet."

Na een moeizame eerste dag ("met een camera door Londen rennen om ongemerkt sfeeropnamen te maken: chaotisch voor een wis- en natuurkundige") voelde Esmé zich wonderwel snel weer thuis achter de camera. Maar net zo lief sluit ze zich de komende maanden achter haar tekstverwerker op. Twee ideeën wachten op uitwerking. Jaren zal het ditmaal echter niet duren tot een volgende première. Die dan zal plaatsvinden zonder nieuwe wereldburger. "Ik heb inmiddels mijn eigen happy end", lacht ze. "Een jongen en een meisje: completer kan het niet."

 

Visit The Telegraaf


Return to Tom & Thomas Press

Return to Tom & Thomas Main Page

Return to Films & TV

Return to The Compleat Sean Bean Main Page